Pressmeddelande 2023-06-21

Öppna lågor, heta matlagningsytor och fettavlagringar gör moderna storkök till en stor brandrisk. På Pålsjö Krog i Helsingborg har man nyligen installerat ett nytt automatiskt släcksystem i köket för att höja säkerheten. Buckeye Kitchen Mister är ett välbeprövat kökssläcksystem från USA som nu lanseras även i Sverige.

– Vi har klarat oss bra, men det finns stora risker, därför vill vi ha ett riktigt bra brandskydd, säger Tess Wieslander, ägare till Pålsjö Krog.

Pålsjö Krog precis vid strandkanten av Öresund är en av de äldsta och populäraste restaurangerna i Helsingborg. Året runt serveras a la carte med fokus på råvarorna, gärna fisk. Restaurangen har öppet både på lunch och under kvällstid med en kapacitet på cirka 250 matgäster.

För en tid sedan behövde man se över sin brandsäkerhet och byta ut det gamla släcksystemet i köket.

–  Dels har vi en skyldighet gentemot brandmyndigheter, dels har det med försäkringar att göra, säger Tess Wieslander som tog över restaurangen 2020.

Hon menar också att riskerna på en restaurang är ganska stora och att det dessutom ofta är mycket folk i lokalerna. Branschstatistik visar att hälften av alla bränder i hotell och restauranger startar i köket, ofta på grund fett och matolja från spisar och fritöser. Bränderna är svåra att släcka och kan lätt blossa upp igen om de inte släcks på rätt sätt.

Valet föll på ett automatiskt brandsystem i köket, Buckeye Kitchen Mister, från GPBM Nordic AB, som är nytt på den svenska marknaden. Systemet är automatiskt, men kan också utlösas manuellt och fungerar oberoende av vatten- eller strömförsörjning.

– Jag fick tipset från min gamla leverantör av brandsäkerhetsutrustning, som erbjöd en snabb och smidig installation till ett väldigt bra pris.

Bjäre Brandteknik är en av de första leverantörerna i Sverige som börjat arbeta med Buckeye Kitchen Mister. Systemet uppfyller alla säkerhetskrav, men har dessutom en fördel.

– Rördragningen är enklare, det gör att installationen tar mindre tid och att vi kan erbjuda ett konkurrensmässigt pris, säger Patrik Svensson på Bjäre Brandteknik.

För Tess Wieslander var det viktigaste att man slapp att stänga köket och kunde ha öppet som vanligt.

– Det gick väldigt smidigt, dom kom vid 15.30 när lunchen var klar och gjorde hela installationen under kvällen. Nästa dag kunde vi öppna köket som vanligt.

Bild: Buckeye Kitchen Mister monterad I köksmiljö. Fotograf: Håkan Linger

Bild: Buckeye Kitchen Mister monterad I köksmiljö. Fotograf: Håkan Linger

Pålsjö Krog

Bild: Pålsjö Krog. Fotograf: Håkan Linger


För mer information:

Melker Lang, produktchef GPBM Nordic, 073-365 60 29, melker.lang@gpbmnordic.se

Tess Wieslander, Pålsjö Krog, 073-530 00 90

Fakta Buckeye Kitchen Mister

Buckeye Kitchen Mister är ett UL-300-listat och CE-märkt släcksystem för storkök. Systemet är automatiskt, men kan också utlösas manuellt och fungerar oberoende av vatten- eller strömförsörjning. Kitchen Mister använder beprövad släckteknologi och släckmedel som snabbt och effektivt stoppar brandförloppet och förhindrar återantändning. Släckmedlet är vätskebaserat och tvättas lätt bort vid sanering.

Läs mer på Buckeye Kitchen Mister (gpbmnordic.se)